

Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi; stres, mevsimsel değişiklikler, hormon bozuklukları, demir eksikliği gibi nedenlerle meydana gelir. Uzun süre devam ede saç dökülmeleri, bazı ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor.
Saç Dökülmesi Nedir?
Sağlıklı olan bir saç derisinde yaklaşık 100.000 saç bulunuyor. Ancak, erişkin olan kişilerde tarama ve yıkanmalara bağlı olarak günlük ortalama 100-150 saç telini döküldüğü görülür ve bu normal olarak kabul edilir. saç dökülmesi; besinsel faktörler, hormonal etkenler, genetik yatkınlık, kimyasal etkenler, sistemsel hastalıklar, çeşitli ilaçlar, deri hastalıkları ve kıl gelişim bozukluklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilirler. Sağlıklı bir yetişkindeki saç dökülmeleri 1.5-2 aya kadar sürebilir. Yılda üç kere gerçekleşen saç dökülmeleri, iki aydan fazla sürerse bazı hastalıkların habercisi olarak kabul edilir.
Saç Dökülmesi Neden Gerçekleşir?
Her saç telinin bir yaşam süresi bulunuyor. Bir saç telinin yaklaşık ömrü 4 ile 6 yıl arasında değişir. Bu süre içerisinde yaşlanan saç teli, daha sonra dinlenir ve dökülmeye başlar. Saç tellerinin bu şekilde dökülmeleri oldukça doğal bir süreç olarak kabul edilir. Günlük 5 ile 100 saç telinin dökülmesi olağandır. Ancak, bu sayıdan daha çok saç teli dökülüyorsa ve banyo yapıldığında ele gelebilen saç miktarı fazlaysa ya da yıkanıp kurulanan saçın elle çekilmesi halinde 3-5 tel ele geliyorsa, bu durumu normal olmadığı kabul ediliyor. Saç dökülmeleri; genetik faktörler, deri problemleri, yanlış beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, hormonal problemler, ilaç kullanımları ve bazı iç hastalıkları, kemoterapi süreci ve doğum, kozmetik etkenler, depresyon ve stres gibi nedenlerle gerçekleşir.
Nasıl Önlenir?
Öncelikle tanının doğru yapılması gerekiyor. Dermotoloji uzmanlarının yapacakları muayeneler sonucu, saç dökülmesinin ana nedenlerinin tespiti yapılarak tedaviye başlanır. Saç dökülmesi için birçok farklı tedavi yöntemi bulunuyor. Bunlar; ilaç tedavileri, saç mezoterapisi, PRP saç tedavisi, saç ekimi gibi yöntemlerdir. Bu tedavi yöntemlerinin tamamı, tüm hastalar üzerine uygulanan yöntemler değillerdir. Öncelikle saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin cinsiyetleri, yaşı ve saçın ne ölçüde döküldüğü tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemine başlanır.